Skip to content

Migreren Hyper-V R2 highly available virtual machines met Pass Through-disks naar een andere storage

October 13, 2011

Ik ben bezig geweest om de data van een clustered Hyper-V over te zetten naar een nieuw SAN. De uitdaging zat in dat sommige virtuele machines Pass-Through disks geconfigureerd hadden. Deze migratie is opgedeeld in drie delen:

  • Verhuizen van de virtuele machines
  • Het overzetten van data van de Pass-Through disks
  • De wittness disk omzetten.

  1. Verhuizen van virtuele machines Read MoreDe virtuele machines staan allemaal op één of meer Cluster Shared Volumes (CSV). Configureer de nieuwe CSV aan op de nieuwe SAN. Je kunt nu de VM’s op twee manieren verplaatsen:
    • De eerste is gebruik te maken van SCVMM. Je kunt simpelweg op de VM gaan staan en met de linker muisknop de optie Migrate Storage kiezen. Je kunt aangeven naar welke CSV de VM verplaatst moet worden. Aan deze manier zitten echter twee nadelen: als SCVMM virtueel is kan hij zichzelf niet verplaatsen. Het tweede nadeel is dat een VM met Pass-Through disk niet gemigreerd kan worden. De Pass-Through disks zullen eerst van de VM losgekoppeld moeten worden.
    • Deze manier heeft mijn voorkeur en werkt via de Hyper-V manager en Cluster administrator. Zorg dat de CSV is aangemaakt. Ga via de de Hyper-V manager naar de te verhuizen VM en kies via de rechter muisknop Export. Kies als locatie de nieuw aangemaakte CSV welke default te vinden is onder C:\ClusterStorage\. Als de export klaar is verwijder je in de cluster administrator de VM en verwijder deze daarna uit Hyper-V.(de virtuele machine blijft staan op de disk maar is niet meer zichtbaar in de Hyper-V manager) Eventuele pass-through disks hoeven niet losgekoppeld te worden. Ga nu naar de Hyper-V manager en importeer de machines vanaf de CSV locatie. Als dit klaar is en je wilt de VM wederom high available voeg je hem weer toe in het cluster. Bij deze methode heb je geen last van de problemen die je hebt als je SCVMM gebruikt.
  2. De VM’s met Pass-Through disks hebben nu de data nog op het “oude” SAN staan. Om dit over te zetten kun je een extra Pass-Through disk aan de VM presenteren en met bijvoorbeeld robocopy de data overzetten. Belangrijk bij het gebruik van robocopy is dat deze geen open files meeneemt. Zorg dus dat de benodigde services uit staan en controleer dit. Het commando om alle data inclusief attributen over te zetten is: robocopy <locatiedisk>: <bestemmingsdisk>: /MIR /COPYALL. Er zijn nog diverse andere tools die gebruik kunnen maken van VSS. SyncBack  is een prima tool. Let er op dat de freeware versie geen VSS gebruikt! Als alle data over is verwijder de de oude SAN disk en geef je de nieuwe disk zijn driveletter. Je kunt nu de services weer aanzetten en alles zou weer prima moeten werken.
  3. Voor het omzetten van de wittness disk presenteer je een LUN van 1GB. Formatteer deze met een willekeurige drive letter en maak deze aan in het cluster en geef deze een willekeurige naam. Nu kun je in de cluster administrator onder jouw clusternaam met de linker muisknop de optie more actions –> configure cluser configuration kiezen. In deze wizzard laat je behalve de locatie alles default. Als dit gedaan is kun je in de cluster admin de drive letter aanpassen en de oude verwijderen.
Advertisements

From → Virtualisation

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: