Skip to content

Troubleshooting ISCSI op het Windows platform – Veel voorkomende problemen met ISCSI op Windows platformen

August 21, 2011

Naar aanleiding van zes weken troubleshooting op een storage koppeling met ISCSI en MPIO leek het mij handig hier een artikel over te schrijven. Dit voornamelijk omdat er zeer veel documentatie te vinden is over dit onderwerp en dit nogal tot verwarring kan leiden.

Belangrijk bij de implementatie van een storage oplossing is dat er altijd een nauwe samenwerking moet zijn met de storage leverancier. Deze kan je vertellen welke opties er allemaal mogelijk zijn en/of worden geadviseerd bij het maken van de koppelingen met de storage. Centrale storage oplossingen worden veelal gebruikt om een bepaalde redundantie aan te brengen in een omgeving. Denk hierbij aan het gebruik van clusters. Om die redundantie zo goed mogelijk te waarborgen is een goed storage ontwerp onmisbaar. Zorg altijd dat er meerdere paden naar de storage mogelijk zijn door het gebruik van meerdere HBA”s (netwerkadapters) en switches. Door gebruik te maken van Multi Path I/O (MPIO) en/of MCS kan de datastroom over deze adapters en switches gereguleerd worden. Als er een goed ontwerp is dat de goedkeuring van de storage provider kan wegdragen zijn er meestal niet echt veel problemen met het maken van de koppelingen. Als dit wel het geval is kan het nog wel eens je grootste nachtmerrie worden. Om te beginnen is het belangrijk dat het maken van de koppelingen in een bepaalde volgorde gebeurd. Als je dit niet doet kun je tegen zaken oplopen als een Disk manager service die niet reageert, schijven die niet zichtbaar zijn, devices die niet niet herkend worden, een partij IScsiPort meldingen, het wegvallen van disken zelfs BSOD”s. In dit artikel ga ik alleen dieper op de ISCSI initiator (je Windows server) en niet op de ISCSI target. (de storage)

Een aantal aandachtspunten bij het maken van een ontwerp:Read More

 • Zorg dat de adapters en switches dedicated zijn voor ISCSI verkeer. Mocht dit in de omgeving niet mogelijk zijn werk dan met VLAN”s.
 • Zorg voor redundante paden. Hiermee bedoel ik minimaal twee HBA”s en twee switches. Zo kan er nog eens wat uitvallen! Denk ook aan het stroomtoevoer naar je switches toe en zet deze niet op één groep als je de mogelijkheid hebt.
 • Gebruik NOOIT Teaming software op de ISCSI HBA”s. Het werkt slecht en je krijg geen support meer vanuit MS. Baseer je ontwerp op het gebruik van MPIO en/of MCS (Multiple Connections) en denk aan de redundantie.

Configuratie volgorde van je Windows servers:

 • Zorg dat de drivers voor de netwerkadapters up-to-date zijn.
 • Hernoem voor de overzichtelijkheid de netwerk adapters en configureer deze met een IP adres en subnet. Default gateway en DNS zijn niet nodig.
 • Schakel op iedere ISCSI adapter de “Client voor Microsoft netwerken” en “Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken” uit.
 • Bij de geavanceerde instellingen van je TCP/IP protocol de DNS registratie en NetBios uitschakelen.
 • Zorg dat de instellingen van de netwerk adapter NIET op auto negotiate staat. Stel hier full duplex 1Gbps in. (zorg dat dit op de switch ook gebeurd!)
 • Installeer ISCSI software (standaard in Windows 2008) en MPIO (feature in Windows 2008)
 • Stel de support voor ISCSI in. (je hebt een device MSFT2005iSCSIBusType_0x9 nodig in je hardware ID)
 • Stel de hardware ID in voor je storage. (bijv. “EMC Celerra ” let op het aantal spaties en de hoofdletters. Dit kijkt erg nauw!)
 • Start de ISCSI initiator en doe een quick connect naar je target.
 • Maak per target de benodigde sessions aan met MPIO en stel per session MCS in. (wederom: zorg dat dit in goed overleg met je storage provider gaat)
 • Presenteer pas op het laatst de disken vanuit de storage. Als je wijzigingen wilt maken in de connecties unpresent dan altijd eerst weer de LUN”s. Als je dit niet doet krijg je echt ruzie met je Windows machine. Deze zijn namelijk nog dominant in het opeisen van storage en zullen de connecties zo lang mogelijk bezet houden.

Fouten in de configuratie kunnen leiden tot disken die niet zichtbaar worden, disken die wegvallen, een hangende virtual diskmanager of hangende ISCSI initiator software.

Veel voorkomende problemen met mogelijke oplossingen:

 • Een enkele disk is meerdere malen zichtbaar in de disk manager. Bij het gebruik van meerdere HBA”s moet er gebruik worden gemaakt van Multi-path software zoals MPIO van Microsoft of software van de storage leverancier zoals bijv. PowerPath van EMC. Als deze software niet is geïnstalleerd, of pas is geïnstalleerd na het maken van de ISCSI koppelingen ziet elke HBA de schijf. Als je dus vier HBA”s in je systeem hebt zie de de gepresenteerde disk 4 x. Verwijder de MPIO software, unpresent de disk en verwijder de ISCSI sessies, targets en favorieten. Intalleer de MPIO software en maak de ISCSI koppeling opnieuw. Present de disk en het probleem zou opgelost moeten zijn. Is dit niet het geval kijke dan of je de laatste versie van de MPIO software hebt controleer of de gebruikte MPIO software door de leverancier ondersteund word.
 • Disken zijn niet direct zichtbaar in de diskmanager nadat deze gepresent zijn. Soms duurt dit een aantal minuten of zelfs langer en kan zelfs resulteren in een BSOD.
  Kijk eerst naar de performance van de switches. Dit verschijnsel is typerend voor een overbelast netwerk. Zorg dat het netwerk dedicated is voor ISCSI verkeer of werk met VLANS als deze mogelijkheid er niet is. Als het op andere machines in het netwerk beter gaat vergelijk dan het aantal paden (sessions) tussen de twee machines om de zoek scope te verkleinen. Een hoog CPU gebruik zonder dat er eigenlijk echt iets actief is kan duiden op een loop. Deze kunnen ontstaan doordat er een management poort gekoppeld is maar niet als management poort is geconfigureerd maar gewoon als switch poort is ingesteld (spanning-tree). ook als de switches aan elkaar gekoppeld zijn kan dit probleem ontstaan. Probeer ook wat tips uit de performance optimalisatie later in in dit stuk.

Optimaliseren van ISCSI performance:

Het optimaliseren van de performance op een ISCSI netwerk dient ook altijd in goede samenwerking met de storage provider gedaan te worden. Sommige wijzigingen moeten namelijk ook in de target (storage) aangepast worden.

 1. Gebruik Jumbo frames bij 1GB HBA”s of pas de MTU waarde aan bij 100MB HBA”s
 2. Disbale recieve-side scaling
 3. Gebruik flow-control
 4. Disable het spanning-tree protocol op de switches
Advertisements

From → Storage

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: